Keski-Euroopan sydämessä sijaitseva pieni Sveitsi tunnetaan pankeista, suorasta demokratiasta, upeista alppimaisemista, hyvätasoisista hotelleista, ystävällisestä palvelusta, täsmällisyydestä, siisteydestä, toimivasta infrastruktuurista sekä maailmankuuluista suklaista, juustoista ja kelloista.  Sveitsi on myös paljon muuta. Tämä teos tarjoaa lisätietoa.
Toimittamani kirjan 3. painos julkaistiin ”Sveitsi 2020” seminaarin yhteydessä 7.3.2020.

Kirjan sisällys on seuraava:

  • Seppo Haario: “Perustietoa Sveitsistä”,
  • Antero Leitzinger: “Sveitsin väestö – maailma  mosaiikkina”,
  • Inkeri Stucki, Seppo Haario: “Sveitsin poliittinen järjestelmä,
  • Inkeri Stucki: “Sveitsiläisestä koulutusta, työelämää ja yhteiskuntaa”,
  • Seppo Haario “Sveitsin maanpuolustusvelvollisuus”,
  • Tuija Turunen: “Monipuolinen Sveitsi matkailumaana” ja
  • Mia Lanz: “Elämää nykyajan Sveitsissä”.

Kannen kuva: Alas Jakobshornilta, korkeus 2 500 m, taustalla Davos ja Davos-järvi

Sveitsin naapurimaat ovat Saksa, Liechtenstein, Itävalta Italia ja Ranska

Sveitsin pinta-ala 41 285 km2 on kahdeksasosa Suomesta (338 144,53 km2). Asukkaita Sveitsissä oli vuoden 2019 lopussa 8,6 milj. (Suomi yli 5,5 milj.) asukastiheyden ollessa 207/km2 (Suomessa 18,2/km2 maapinta-alan mukaan). Sveitsin asukkaista ulkomaalaisia on yli 2 miljoonaa.  

Koska Alpit vievät 60 % sekä Jura-vuoristo pohjoisessa 10 % Sveitsin pinta-alasta, asuu pääosa Sveitsin väestöstä noiden vuoristojen välissä ”Mittelland”-alueella, joka on 30 % Sveitsin pinta-alasta. Maan korkein kohta on Monte Rosan huippu Dufourspitze (4 634 m) etelässä Valais`n kantonissa. Sveitsissä on 140 jäätikköä, 1484 järveä ja lukuisia tekojärviä. Monet Euroopan suuret joet saavat alkunsa Sveitsin Alpeilta. Rhônenalkujäätikkö on Valais`ssa, Reinin ja Tonavan sivujoen Innin alkujoet ovat Graubündenissä ja Po-joen sivujoki Ticino laskee Välimereen Maggiorejärven kautta. Sveitsin suurimmat energialähteet vuonna 2018 olivat öljy 49,3%, sähkö 25,0% ja maakaasu 13,5%. Sveitsin sähköntuotannosta 55,4 % saatiin vesivoimasta, 36,1 % ydinvoimaloista ja 4,5 % lämpövoimaloista.

Parlamenttitalo, pääkaupunki Bern

Landwasser-silta, Filisurin kunta Graubündenin kantonissa

Sillan pituus 136 m, korkeus 65 m, rakennusvuosi 1903. Silta on 1 054 m merenpinnan yläpuolella.
Rhätische Bahn yhtiön Bernina Express (Chur – Tirano Italia) yhdistää Pohjois-Euroopan Etelä-Eurooppan. Korkein kohta on Ospizio Bernina rautatieasema (2 253 m merenpinnasta). Rataosuudella on 55 tunnelia ja 196 siltaa. Osuus Thusis Sveitsi – Tirano Italia kuuluu UNESCO:n maailmanperintökohteisiin.
Rhätische Bahn yhtiön Glacier Express (St. Moritz – Zermatt) menee myös tämän sillan kautta.

Mannerheimin muistomerkki, Montreux, Territet´n kaupunginosa
Vierwaldstätter-järvi

Sveitsiä nimitetään usein Euroopan vesialtaaksi. Koko Euroopan makean veden varastoista 6 % sijaitsee Sveitsissä. Rein-, Rhone- ja Inn-joet saavat alkunsa Sveitsin Alpeilta. Sveitsin alueella on yli 175 vähintään 10 hehtaarin kokoista järveä tai tekojärveä. Reinin putoukset, Euroopan suurimmat tasangon vesiputoukset sijaitsevat Neuhausenin kaupungin lähistöllä Saksan rajan pinnassa. Lounais-Sveitsissä Sionin kaupungin eteläpuolella sijaitsee maailman suurin tekojärven pato, 285 metriä korkean muurin rajaama Grande Dixence. Niin Suomea kuin Sveitsiäkin mainostetaan matkailusivustoilla, esitteissä ja kirjallisuudessa veden maina: Suomessa tuttu mainoslause ”Tuhansienjärvien maa” ja Sveitsissä usein ”Switzerland, a Land of water”.

Lehmiä laitumella, korkeus 2 400 m