Sveitsin Ystävien yhdeksäs alppivaellus toteutettiin 4.- 9.9.2011 Sveitsissä, Graubündenin kantonissa Engadin-laaksossa. Majoituspaikkana olivat Sporthotel ja Chesa Mulin Pontresinassa (1 805 m meren pinnasta). Helsingistä lennettiin Zürichiin ja takaisin. Zürichistä Pontresinaan ja takaisin matkattiin Julierpassin (2 284 m) kautta tilausbussilla.

Kaakkois-Sveitsissä sijaitseva Engadin on yksi Euroopan korkeimmalla olevista asutuista laaksoista. Sen pituus on 80 kilometriä. Laakson nimi tulee laakson läpi virtaavan Inn-joen retoromaanisesta nimestä En. Engadin-laakso jaetaan ylä- ja ala-Engadiniin (ylä-Engadin etelässä). Pontresina sijaitsee lähellä St. Moritzia ja Italian rajaa. Siellä on noin 2 000 asukasta. Pontresina on käytännössä kolmikielinen: saksa (58 %), italia (16 %) ja retoromania (8 %). Lisäksi alueella on portugalia puhuvia vierastyöläisiä (9 % ). Koko ryhmän (25 henkeä) yhteinen illallinen nautittiin Sporthotellissa. Täysiä vaelluspäiviä oli viisi. Päivisin tehtiin noin seitsemän tunnin retkiä. Lämpötila oli päivittäin noin 6 -14 astetta.

Viikon ohjelma

Sunnuntaina 4.9. patikoitiin Rosegtal-laaksossa joen länsipuolella laakson päähän vuoristoravintolaan Roseg (2 000 m) ja takaisin kovassa sateessa joen itäpuolta. Varusteet pitivät! Metsästyskausi oli alkanut ja alueella nähtiin muutamia metsästäjiä. Maanantaina 5.9. vaellettiin osittain sateessa Bernina-laaksoa pitkin Morteratschin juustolaan (Schaukäserei Morteratsch (1 896 m). Siellä seurattiin, miten juustoa valmistetaan vanhoilla menetelmillä avotulella. Illalla oli Sporthotellin johdon tarjoama tervetuliaisdrinkki. Tiistaina 6.9. sää oli hyvä ja silloin toteutettiin korkeusvaellus Samedanin alueella. Ensin hissillä (Luftseilbahn) ylös Celerinasta Margunsiin (2 273 m). Oppaina olivat Beat ja Sirpa Bussmann. Aurinko paistoi, maisemat olivat mahtavat ja lounasvieraiksi saatiin 2 400 metrin korkeudella utelias lehmälauma.

115_cho-d-valletta_2-493-m

102_lounastauko_2400m_6-9-2

Keskiviikkona 7.9. korkeusvaellus alkoi Bianco tekojärveltä (2 234 m). Oppaina oli jälleen Bussmannin pariskunta. Vaellus tehtiin reitillä Sassal Mason – Alp Grüm – Ospizio Bernina. Seuraavaksi mentiin isolla riippuhissillä (Luftseilbahn) Diavolezzaan (2 973 m) ja ihailtiin Alppihuippuja ja jäätiköitä.

 Bianco Tekojärvi


Bianco Tekojärvi

Torstaina 8.9. patikoitiin Panorama-polkua Muottas Muragl asemalta (2 453 m) Alp Languardiin (2 325 m). Tämän jälkeen oli tilaisuus tutustua St. Maria kirkkoon ja Spaniola torniin. Viimeksi mainittu oli alueen vanha hallintopaikka 1200-luvulla. Hotellin illallinen alkoi aperitiivilla ja alkupaloilla kynttilän valossa Sporthotellin viinikellarissa. Perjantaina 9.9. toteutettiin matka Italiaan Tiranoon. Matka toteutettiin Rhätische Bahnin panoraamavaunussa kauniita maisemia ihaillen. Tiranossa tutustuttiin 1600-luvulla perustettuun viinikellariin ”Conti Sertoli Salis”. Esityksen päätteeksi maisteltiin hyviä viinejä, ilmakuivattua lihaa Bresaolaa, salamia, juustoa ja leipää.

Täydellinen kertomus matkasta löytyy tästä.